top of page

BOEZEMFIBRILLATIE

 

Ongeveer 300.000 mensen in Nederland hebben last van boezemfibrilleren. Deze hartritmestoornis kan ernstige gevolgen hebben. Zo kan het leiden tot bloedstolsels in het hart die doorschieten naar de hersenen en daar een herseninfarct veroorzaken. Vaak begint boezemfibrilleren ongemerkt met korte aanvallen die vanzelf overgaan. Zonder ingrijpen raakt het hartritme na verloop van tijd meestal blijvend verstoord. Bij welke mensen met boezemfibrilleren ontspoort de ziekte en treden er ernstige complicaties op? De Hartstichting investeert in onderzoek om dit beter te voorspellen en eerder in te grijpen.

 

Niet te stoppen

Boezemfibrilleren brengt vanaf het begin al risico's met zich mee. Een patiënt kan al een herseninfarct krijgen zonder te merken of te weten dat hij de ritmestoornis heeft.

“Veel patiënten komen met klachten op ons spreekuur, als hun hartritme al blijvend verstoord is”, licht projectleider Isabelle van Gelder toe. “Daardoor start hun behandeling vaak te laat: de ziekte is niet meer te stoppen.”

“Met ons onderzoek willen we kort nadat de ritmestoornis is begonnen beter in beeld krijgen wie risico loopt op chronisch boezemfibrilleren. Ook willen we weten wie complicaties krijgt. Als dat lukt, kunnen we de individuele patiënt beter behandelen. Daarnaast proberen we te ontrafelen waarom de ritmestoornis verergert. Ook op die manier hopen we mogelijkheden te vinden de ritmestoornis beter te behandelen.”

 

Steeds hardnekkiger

De onderzoekers speuren naar verschillende factoren die voorspellen bij wie het hartritme ontspoort en bij wie complicaties optreden. Daarvoor volgen ze onder meer het hartritme van patiënten met beginnend boezemfibrilleren. Deze patiënten krijgen speciale hartritmemonitors, die onder de huid worden geïmplanteerd. Ook zoeken ze naar stofjes in hun bloed die voorspellen dat er iets mis dreigt te gaan.

Uit recent onderzoek blijkt dat als het bloed sneller stolsels vormt, het boezemfibrilleren steeds hardnekkiger wordt. Ook treden er vaker ernstige complicaties op. Daarom bestuderen de onderzoekers  hoe boezemfibrilleren de bloedstolling actief maakt. En onderzoeken ze hoe een actieve bloedstolling het hart aantast.

 

Risico complicaties voorspellen

Het onderzoek moet inschatten welk risico een patiënt met boezemfibrilleren heeft op complicaties. Ook zal het onderzoek leiden tot nieuwe behandelingen tegen boezemfibrilleren.

 

Meer over het onderzoek

In dit onderzoek werken 3 universitaire onderzoekscentra samen. De leiding van het onderzoek is in handen van prof. dr. Isabelle van Gelder (Cardiologie, Universitair Medisch Centrum Groningen) en prof. dr. Uli Schotten (Fysiologie, Maastricht UMC+).

  • Looptijd: 2015 tot 2020

  • Bijdrage Hartstichting: 5 miljoen euro in het kader van CVON

 

Meer weten? 

bottom of page